Очаква се недостиг на учители в следващите 15 години, заради възрастовата

...
Очаква се недостиг на учители в следващите 15 години, заради възрастовата
Коментари Харесай

Тревожно: Очаква се недостиг на учители в следващите години

Очаква се недостиг на учители в идващите 15 години, поради възрастовата конструкция - повече ще са тези, които се пенсионират, от тези, които ще постъпват на работа в учебно заведение. Това стана известно от думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в Народното събрание. Той уточни, че това изправя пред съществено предизвикателство всички системи, браншове и специалности.

Основното решение, по думите му, е двойното нарастване на възнагражденията на учителите, което беше взето през 2017 година и което просветното министерство извършва. За идващите две години има заложени по 360 млн. лева за достигането на двойното нарастване на учителските заплати, добави той.

" Имаме позитивни сигнали, увеличава се склонността за включване в педагогическо обучение и педагогическа специалност. Но това към момента не ни удовлетворява, изключително по някои дисциплини имаме по-голям дефицит ", сподели Вълчев. Той акцентира, че би трябвало да се направи по този начин, че педагогическо обучение да получават учениците с най-високи резултати. Следващата година обмисляме спомагателни тласъци за включване в педагогическо обучение на учениците, които приключват с най-високи резултати, сподели министърът.

Вълчев означи и основаването на програмата " Мотивирани учители ". По нея ще се финансира придобиването на педагогическа подготовка от хора, които имат такава в други области на висшето обучение. Например инженер да преподава по математика или по физика. Това са дисциплини, по които има максимален дефицит на учители, сподели Вълчев.

Ще се финансира и спомагателна подготовка на учители, които към този момент имат такава в една компетентност, само че желаят и друга - преподавател по история да вземем за пример да може да преподава и география. Това ще е изключително потребно за дребните учебни заведения, където един преподавател не може да направи цялостна норма часове, сподели министърът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР